Les logopedes de l’escola són les professionals responsables de treballar els diferents aspectes en l’àmbit de la comunicació i del llenguatge que afecten tant a la part expressiva com comprensiva. En cas necessari, introdueixen sistemes augmentatius i/o alternatius de comunicació (SAAC) com objectes referents, fotografies, pictogrames, o llenguatge de signes. Partint de les habilitats comunicatives lingüístiques de cada alumne, adaptant-se a les seves necessitats.
Creiem que tots els alumnes a partir de les seves capacitats han de poder expressar sentiments, necessitats bàsiques, fer demandes, poder triar etc.
El tractament i les pautes d’actuació són individuals per a cada alumne i estan creades a partir de les valoracions extretes de diferents exploracions i observacions.
Àmbits d’actuació:
- En contacte amb els diferents especialistes i serveis de salut (CDIAP, CSMIJ etc.) per tal de coordinar la intervenció.
- Treballant de forma coordinada amb els tutors donant pautes d’intervenció, assessorant en les activitats, recursos i estratègies comunicatives i lingüístiques.
- Adaptant, dissenyant plafons, llibretes de comunicació, etc. pels alumnes que ho necessitin en qualsevol àmbit dins i fora de l’escola.
- Fent observacions, assessorant i donant pautes d’intervenció en el monitoratge de menjador en alumnes que presenten dificultats greus en l’alimentació i deglució.
- Buscant materials, recursos i tenint cura del manteniment de l’aula multisensorial.
- Organitzant i participant en sessions de l’aula multisensorial amb diferents grups d’alumnes.
- Fent la valoració i assessorant, en l’àmbit de la lectoescriptura.
- Oferint pautes i estratègies d’intervenció per tal de millorar l’ús del llenguatge i de la comunicació en l’àmbit familiar.
- Fent reunions mensuals a DINCAT amb logopedes d’altres escoles d’educació especial.
Objectius de la logopèdia:
- Valorar la necessitat d’introduir un SAAC amb alumnes que no presenten llenguatge oral o que el seu llenguatge no els hi és funcional.
- Afavorir el desenvolupament del llenguatge verbal i/o altres sistemes de comunicació fent ús de les noves tecnologies i ajuts tècnics per a la comunicació.
- Millorar el llenguatge en els seus diferents aspectes: fonètic – fonològic, morfosintàctic, semàntic i pragmàtic.
- Elaborar materials, llibretes i plafons de comunicació.
- Promoure les capacitats comunicatives dels alumnes com a motor d’aprenentatge a través del llenguatge vernal i/o SAAC.
- Fomentar les habilitats comunicatives en situacions d’interacció amb adults i iguals.
- Aplicar els coneixements del concepte d’estimulació basal i multisensorial en l’àmbit comunicatiu.
ENLLAÇOS D’INTERÈS LOGOPÈDIA
- ARASAAC
- MIRA QUE DIC
- Jocs educatius